Opleidingsmogelijkheden

Deskundigheidseis gastouders

De gastouder dient in het bezit te zijn van:

 • een diploma MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn, of
 • een ervaringscertificaat MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn, of
 • een certificaat goed gastouderschap, of
  • een beschikking van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) als beroepsherkenning

Wilt u gastouder worden, maar u beschikt nog niet over het vereiste diploma of certificaat, dan zijn er twee mogelijkheden om alsnog aan deze opleidingseis te voldoen. De gastouder kan een diploma halen (eventueel via een verkort traject) of een ervaringscertificaat halen door middel van een EVC-procedure.

Behalen diploma
De gastouder kan zich inschrijven bij een ROC of particuliere onderwijsinstelling, als onderwijs- of examendeelnemer. Een onderwijsdeelnemer volgt onderwijs. Dit kan een verkort traject zijn als aan de deelnemer vrijstellingen zijn verleend. Een examendeelnemer doet alleen examen. Onderwijsinstelling en deelnemer bepalen samen welke route het beste aansluit bij de deelnemer. Erkende onderwijsinstellingen vindt u vermeld in het Crebo-register.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor het volgen van een verkorte diplomaroute, neem dan contact op met gastouderbureau Heuvelrug.

EVC-procedure
Heeft u al veel relevante kennis en ervaring opgedaan, dan kan dit worden vastgelegd in een Ervaringscertificaat. De gastouder moet volledig voldoen aan de competenties die bij dezeprocedure horen. De EVC-procedure bestaat in elk geval uit de volgende onderdelen:

 • Een intake;
 • Een portfolio samenstellen ( overzicht van diploma’s, kennis en ervaring )
 • Een assessment op de opvanglocatie
 • Een beoordeling van het portfolio en het assessment

De doorlooptijd van de EVC-procedure is ongeveer 3 maanden. Gastouderbureau Heuvelrug kan de gastouder hulp bieden bij het maken van het portfolio. Erkende EVC-aanbieders zijn te vinden op www.nationaal-kenniscentrum-evc.nl.

EHBO
Naast bovengenoemde deskundigheidseisen, dient de gastouder te beschikken over een geregistreerd en geldig EHBO certificaat gericht op kinderen. Het behalen van dit EHBO certificaat is mogelijk via Gastouderbureau Heuvelrug. Gastouderbureau Heuvelrug vergoedt de onkosten voor het behalen van het EHBO certificaat van haar gastouders. Het certificaat heeft een beperkte geldigheidsduur. Gastouderbureau Heuvelrug biedt gezamenlijke EHBO herhalingscursussen aan voor haar gastouders.
De volgende certificaten voldoen:

 • Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis;
 • Certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers (SEHSO) of Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen (SEHBK) en NedCert
 • Certificaat Acute Zorg bij kinderen, Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving of Eerstehulpverlener van Nikta