Seksualiteit Een op de twee studenten gebruikt geen condooms

Slechts 50% van de scholieren gebruikt consequent condooms tijdens het vrijen, evenals 80% van de middelbare scholieren, zo blijkt uit een enquête die Opinion Way in opdracht van Smerep heeft uitgevoerd. 2000 jongeren werden over dit onderwerp ondervraagd via een online vragenlijst die in mei 2018 werd afgenomen. Jongeren die regelmatig een sexdate hebben, lopen hierdoor meer risico.

Te weinig geïnformeerd over de risico's

Bovendien zei 37% van de studenten dat zij geen condoom zouden gebruiken als hun partner aan de pil was. Dit "leidt tot de veronderstelling dat zij het condoom reduceren tot zijn enige functie als voorbehoedsmiddel", aldus de socialezekerheidsinstantie in een persbericht. "Smerep wil eraan herinneren dat het gebruik van condooms ook en vooral de enige en exclusieve manier is om zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), waaronder hiv-aids."

Vooral als het om hiv gaat, zijn jongeren zich te weinig bewust van de risico's. Zeven van de tien studenten geven toe dat zij zich nooit op hiv laten testen telkens wanneer zij van partner veranderen, tegenover acht van de tien vorig jaar. Achtenvijftig procent van hen is zelfs van mening dat zij niet genoeg risico's hebben genomen. Een op de tien scholieren en studenten denkt ook dat AIDS tegenwoordig gemakkelijk te genezen is, wat volstrekt onjuist is.

Het zijn niet alleen jongeren die roekeloos zijn.

Het zijn niet alleen jongeren die roekeloos zijn. Slechts 11% van de mannen die geregistreerd zijn op Victoria Milan, een van de online platforms voor mensen die buitenechtelijke affaires zoeken, zegt dat de vrouwen met wie zij een affaire hebben hen dwingen een condoom te gebruiken. Dus hoewel dit een van de 10 verplichte voorwaarden is die vrouwen stellen voor de seks, is het niet de belangrijkste.

"Deze 11% is berekend in een totaal van 21 ontwikkelde landen waar mensen zich bewust zijn van het belang om zich te beschermen tijdens seks, vooral als het gaat om seks buiten het huwelijk, om zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen," maakt Sigurd Vedal, oprichter en CEO van Victoria Milan zich zorgen.

Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen stijgt explosief.

Als gevolg daarvan stijgt het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen in het land explosief. In 2016 werden naar schatting 267 097 mensen gediagnosticeerd met chlamydia-infectie, een percentage van 491 per 100 000 inwoners, volgens de laatste enquête van Santé Publique France. Een overwicht van infectie werd gevonden bij vrouwen (592/100.000 tegenover 380/100.000 bij mannen). Jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar zijn het zwaarst getroffen, vooral in de regio Ile-de-France en in de overzeese departementen.

Bovendien blijkt uit de gegevens dat het aantal diagnoses van chlamydiale en gonokokkeninfecties in 2016 is verdrievoudigd in vergelijking met de schattingen van 2012. Deze ziekten, die worden overgedragen door onbeschermde seks, zijn zeer besmettelijk en kunnen leiden tot ernstige complicaties (chronische bekkenpijn, onvruchtbaarheid, kwetsbaarheid van de slijmvliezen en verhoogd risico op HIV-infectie, overdracht van moeder op kind, enz.) In het laatste UNAIDS-rapport wordt eraan herinnerd dat het aantal nieuwe infecties in ongeveer 50 landen toeneemt. In Oost-Europa en Centraal-Azië is het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-infecties de afgelopen 20 jaar verdubbeld.